Σελίδες

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Στροφή των Γερμανικών εταιρειών σε αιολική ~ πράσινη ενέργεια και βιοαέριο στην Ελλάδα.

Σε Αιολική και Πράσινη ενέργεια φαίνεται πως στρέφονται μεγάλες γερμανικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από την γνωστή και όχι πολύ μακρινή εποχή της υποτιθέμενης «άνθησης» των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, η οποία κατέληξε σε φιάσκο, αναγκάζοντας έτσι σε άτακτη υποχώρηση σοβαρές εταιρείες με εκατοντάδες εργαζομένους, μη πτοώντας πάντως όλους «τους παίκτες».
Σήμερα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου κ. Αθανάσιο Κελέμη, ο οποίος θεωρείται από τους μεγαλύτερους γνώστες των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα,.. «υπάρχει ζωηρό γερμανικό ενδιαφέρον για το χώρο της πράσινης ενέργειας και επιχειρηματικότητας και πιο συγκεκριμένα στους κλάδους της αιολικής ενέργειας, της παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα, του βιοαερίου αλλά και των δικτύων, υπογραμμίζοντας όμως για τα τελευταία, ότι δεν γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες για κάποιο συγκεκριμένο ενδιαφέρον, όσον αφορά τις εν εξελίξει διεργασίες γύρω από τον ΑΔΜΗΕ.
Αντίθετα, στον τομέα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής τα πράγματα φαίνονται να τελματώνουν, με τις δύο μεγάλες γερμανικές εταιρείες του χώρου, την Eon και τη RWE να αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας του προγράμματος απόσυρσης των πυρηνικών σταθμών αλλά και του προγράμματος Energiewende που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην πράσινη ενέργεια και λειτουργεί ως αντικίνητρο για την παραγωγή ηλεκτρισμού από μονάδες άνθρακα.
Να αναφερθεί, ότι το 2002 η Eon είχε έρθει στην Ελλάδα με σοβαρές διαθέσεις να συμμετέχει σε πιθανή αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, ωστόσο στη συνέχεια αποχώρησε, όπως συνέβη και με την αποτυχημένη απόπειρα συνεργασίας της ΔΕΗ με την RWE για την ανάπτυξη λιθανθρακικών μονάδων.
Επίσης, στον τομέα του φυσικού αερίου η τάση δε φαίνεται να είναι ευνοϊκή, ιδιαίτερα μετά και την αποχώρηση της Eon από την κοινοπραξία του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη και θα διέρχεται από ελληνικό έδαφος.  
Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου και της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περί τις 120 μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις, που απασχολούν 39.000 εργαζόμενους, έχοντας τζίρο της τάξης των 7 δισ. ευρώ. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το επιμελητήριο θα συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας με γερμανικές εταιρείες blue chips που πιθανόν να ενδιαφέρονται να επεκτείνουν την παρουσία τους ή να ξεκινήσουν να επενδύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου